trešdiena, 2016. gada 21. septembris

Dubultā burkānkūka.

Salda, sātīga un bezgala garšīga kūka!!! Un tas, ka mīklas pamatmasu veido burkāni, nezinātājam nenosakāmi! To es - cilvēks, kam negaršo burkāni, droši varu apgalvot!
Vienmēr skeptiski klausījos stāstos, kā vīra bērnība tikuši cepti burkānu kēksi. Likās, ka tas nu ir tas, ko noteikti pati netaisīšu un pat pagaršot negribu. Bet laiki mainās, un mēs līdz ar tiem! Kādā kulinārijas blogā kad ieraudzīju ļoti apetelīgu burkānkūkas bildi, sagribējās izmēģināt! Tikai, lai iepriecinātu vīru (jo pati netaisījos ēst-tur taču ir burkāni!!!). Izcepu.... Un nu jau vairāk kā gadu šī kūka reizēm tiek cepta. Īpaši, aveņu laikā!! Ar laika gaitā veiktām izmaiņām no oriģinālreceptes- mūsu ģimenē visiem tā pildījuma daļa ļoti garšo, tāpēc taisu vienādā biezumā ar pašu biskvīta daļu.
Tā kā "paldies" par iedvesmu Kikas virtuvei  .
Sastāvdaļas, kas nepieciešamas 2 kārtām 30cm veidnei:
      150 ml augu eļļa,
      4 olas,
      300 gr milti,
      2 t/k cepamais pulveris,
      2 t/k kanēlis,
      1/2 t/k sāls,
     200 gr brūnais cukurs,
     300 gr rīvēti burkāni,
     30 gr rozīnes + 60 gr žāvētas dzērvenes,
     1 paciņa vaniļas cukura.

Sastāvdaļas krēmam:
    150 gr pūdercukurs,
    300 ml saldais krējums,
    400 gr (vai 2 kastītes) krēmsiers -istabas t`.
Un piedevas - vislabāk mums garšo ar avenēm! Vai arī mizotām plūmēm.
Ziemas periodā- drupināti valrieksti.

Pagatavošana: traukā sajauc sausās sastāvdaļas- miltus, sāli, cepamo pulveri un kanēli. Citā traukā sakuļ eļļu ar cukuru un vaniļas cukuru. Kuļot, pa vienai pievieno visas olas. Savieno abas masas.
Pieber klāt rīvētus burkānus, samaisa. Kā pēdējās pievieno izmērcētas rozīnes un dzērvenes. 
Mīklu sadala 2 vienādās daļās. Ielej veidnē ar noņemamām malām, kas izklāta ar cepampapīru. Cep katru daļu atsevišķi 180grādos ~30 min. 
Gatavas pilnībā atdzesē.
    Gatavojot krēmu, aptuveni 1-2 minūtes ar rokas blenderi kuļ istabas temperatūrā stāvējušu krēmsieru. Tad pakāpeniski piejauc pūdercukuru. Pēdējo pielej saldo krējumu un kuļ vēl 1 minūti. 
Krēmu sasmērē starp atdzisušajām kārtām un pa virsu. Dekorē ar svaigām ogām -tas dos vēl papildus svaigumu un sulīgumu kūkai!
Gatavo kūku uz pāris stundām (vai nakti) liek ledusskapī savilkties.  


Ja ogu daļai izmanto plūmes- tās pirms tam nomizo!

Kad nav pieejamas svaigās ogas, var izmantot smalcinātus riekstus. 
Un, pievienojot kādus šokolādes dekorus- top laba jubilejas torte!!


Garšo visiem!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru